В САЩ избухнаха хиляди протести заради смъртта на Джордж Флойд –

...
В САЩ избухнаха хиляди протести заради смъртта на Джордж Флойд –
Коментари Харесай

Красивата страна на протестите в САЩ

В Съединени американски щати избухнаха хиляди протести поради гибелта на Джордж Флойд – афроамериканец, погубен от бял служител на реда. През светлата част на деня демонстрациите в множеството щати са мирни, а проблемите стартират с настъпването на вечерта. Хора разрушават магазини, грабят каквото могат, унищожават красиви здания. Размириците в някои от градовете доведоха до невиждана до момента съсипия. В Ню Йорк кварталът Сохо е унищожен. Там е натрапен и комендантски час – всички нюйоркчани би трябвало да са по домовете си в 20:00 часа. И в другите градове, където напрежението ескалира, има сходни ограничения, като националната армия се намесва в опит да контролира демонстрантите. 

Сега, откакто десетки хиляди хора наводниха улиците в Съединените щати, откакто постройките бяха подпалени и бизнесът - разграбен, президентът Тръмп разкритикува вълненията, а генералният прокурор Уилям Бар предизвести хората, че гражданското неподчинение може да докара до федерални арести. Губернаторът Тим Уолз от Минесота съобщи, че хората, които се опълчват на комендантските часове и се пробват да провокират служителите на реда, към този момент не стачкуват против полицейската грубост, а по-скоро се стремят да експлоатират гибелта на Флойд поради техните лични политически претекстове.

Но има и друга страна на митингите. Има хора, които излизат добродушно на улицата си, за да заявят гражданска позиця, с цел да насочат искания за правдивост и преустановяване на полицейската грубост против афроамериканците. Именно идеята на хората, които се афишират срещу хомофобията и расизма, обедини цялата страна и хората от двете страни на барикадата се прегърнаха, с цел да потвърдят, че не става въпрос за борба на полицаи против протестиращи, богати срещи небогати, а за борба за правдивост, борба за правото на всички хора да живеят. 

 
 Една брутална нощ в Ню Йорк от първо лице
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР